زمانی که میخواهید یک تلفن هوشمند انتخاب کنید، تنها دو سیستمعامل یا پلتفرم وجود دارند که رایجتر هستند؛ سیستمعامل iOS (آی او اس) یا سیستمعامل Android (اندروید). سایر سیستمعاملهای تلفن همراه هم در این چرخه نیستند، یعنی اصلا بخش خیلی کوچکی از این معادلات به حساب میآیند. خب، با رشد سریع شرکتهای بازی سازی موبایل، توسعهدهندگان با سوال بزرگی روبهرو شدند که بین توسعه بازی در آی او اس و اندروید، کدام را انتخاب کنند. البته زمانی که بحث توسعه بازی وسط باشد، این دو سیستم عامل هر دو ضعف و قوتهایی از خودشان نشان میدهند که اگر اجاز دهید در ادامه از تفاوتهای بین این دو بگوییم.
توسعه در پلتفرم اندروید بیشتر از آی او اس طول میکشد و دلیل اصلی این طول کشیدن هم به خاطر فرآیند آزمایش بازی است. یعنی زمانی که بازیهای آی او اس در دستگاههای معدودی (مانند آیفون و آیپاد) آزمایش میشوند، در همان حال بازیهای اندرویدی باید در طیف گستردهای از دستگاهها آزمایش شوند که این فرآیند آزمایش زمان زیادی مصرف میکند. تازه، بعد از تست بازی اندرویدی، ممکن است ایرادی در بازی پیدا شود که به محض برطرف کردنش، دوباره باید در تمام ابزارها تست شود. در نتیجه، توسعه بازیهای اندرویدی زمان قابل توجهی را در مقایسه با توسعه بازیهای آی او اس میگیرند.
قبل از اینکه تصمیم بگیرید روی کدام سیستمعامل بازیتان را توسعه دهید، به دستگاههایی توجه کنید که از سیستمعاملها پشتیبانی میکنند. یعنی اگر قصد دارید توسعه دهنده بازیهای اندرویدی شوید، باید بدانید که دستگاههای اندرویدی بیشماری در بازار وجود دارند که بسیاری از شرکتها به هر کدام از آنها جدا از سختافزاز و اندازه صفحه نمایش و رزولوشن تصویر و غیره، ویژگیهای متفاوتی داده است. پس زمانی که میخواهید توسعه دهنده بازی اندرویدی باشید، باید مطمئن شوید که بازیتان در ابزارهای مختلفی اجرا میشود.
اما اپل از طرفی دیگر، ابزارهای محدودی تولید میکند که کار توسعه دهنده بازی آی او اس هم پیچیده نمیشود. یعنی توسعه دهنده آی او اس در مقایسه با توسعه دهنده اندروید باید تنوع ابزارهای کمتری را برای بازیاش درنظر بگیرد.
با یک برنامه موبایلی میتوانید از روشهای متنوعی کسب درآمد کنید که یکی از آنها میتواند فروش برنامه باشد، یا پرداخت درونبرنامهای، یا تبلیغات یا اشتراک گرفتن و غیره. اعلام شده که اپ استور (توزیع کننده برنامههای آی او اس) توانسته بیشتر از گوگل پلی (توزیع کننده برنامههای اندروید) درآمدزایی داشته باشد و این هم به خاطر این است که بیشتر برنامهها و بازیها در اپ استور پولی هستند و کاربران برای دانلود و استفاده از آنها باید مبلغی پرداخت کنند. هرچند که گوگل پلی به خاطر دانلود رایگان برخی از برنامهها و بازیهایش، حجم بسیار بزرگی از کاربران اندرویدی را به خودش جذب کرده و همین تعداد دانلود زیاد برنامهها و بازیهایش باعث شده، دست بالاتر را از اپ استور داشته باشد. با اینکه تعداد بازی پولی در گوگل پلی از آی او اس کمتر است، اما اینطور هم نیست که گوگل پلی بازی پولی نداشته باشد. اصلا درآمد برنامههای اندرویدی از همین فروش برنامهها به ازای هر بار نصب، پرداخت درونبرنامهای، تبلیغات است که نسخه پولی برنامه ویژگیهای بیشتری به کاربر ارائه میدهد.
درکل، این روشهای درآمدزایی کاملا به توسعه دهنده بستگی دارد که میخواهد از کدام راه پیش برود. با این حال، برای اینکه سرمایهتان هرچه سریعتر بازگردد، به نظر میرسد توسعه بازی برای پلتفرم آی او اس ایدهآل باشد.
وقتی پای بازیها به میان میآید، بیشتر واقعگرایانهتر میشوند و شما را در دنیای بازی غوطهور میکنند و این همان جایی است که اندروید از آی او اس جلو زده است. درحالیکه بازیهای آی او اس سرد هستند و احساس این را دارید که در یک بازی دوبعدی بازی میکنید، رابط کاربری گوگل به نظر میرسد سایهروشنهایی به بازیهایش اضافه میکند تا بازی جلوه واقعیتری داشته باشد.
بازی های آی او اس به XCode IDE (محیط توسعه یکچارچه XCode) با SDK (بسته توسعه نرمافزار) آی او اس نیاز دارند. از آنجاکه این ابزار فقط روی مکبوک اجرا میشود، برای توسعه یک بازی آی او اس باید یک مکبوک با پیکربندی بالا بخرید که این هم یعنی هزینه بالای به گردنتان میافتد.
منتها برای توسعه بازیهای اندرویدی فقط باید برنامه اندروید استودیو را دانلود کنید و کدهایتان را روی آن بنویسید. این برنامه تقریبا از تمام ابزارها پشتیبانی میکند و نیازی هم به سرمایهگذاری بزرگی نیست.
سرآخر بعد از همه این تجزیهوتحلیلها، به نظر میرسد توسعه بازی در پلتفرم آی او اس میتواند آینده درخشانتری نسبت به توسعه بازی در اندروید داشته باشد. هرچند، همه اینها باز هم به خود توسعه دهنده بستگی دارد که میخواهد از کدام پلتفرم استفاده کند. اما امروزه، ابزارهای Cross Platform (کراس پلتفرم / توسعه بین پلتفرمی) هم در دسترس کاربران قرار گرفته تا به یکبار برنامه نویسی، بتوانند بازیشان را روی هر دو پلتفرم اجرا کنند.