مهاجرت تحصیلی میتواند رویای بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان ایرانی باشد. با این حال تحصیل در کشورهای خارجی با چالشهای زیادی همراه است. این که کدام کشور برای ادامه تحصیل مناسب است و چگونه باید از یکی از دانشگاههای کشور مقصد پذیرش گرفت، سوالی است که بسیاری از افراد جوابی برای آن ندارند. در این مطلب میخواهم یک راهنمای جامع برای دریافت ویزای تحصیلی کشورهای مختلف ارائه دهم تا افرادی که قصد دارند تحصیلات تکمیلی را در یکی از دانشگاههای خارج از کشور سپری کنند، اطلاعات کاملتری کسب نمایند.
هدف از مهاجرت تحصیلی چیست؟
پیش از هر چیزی شاید یک سوال ذهن بسیاری از افراد را درگیر کرده باشد. تحصیل در دانشگاههای خارجی چه سودی برای محصلین خواهد داشت و چرا سالانه افراد زیادی اقدام به دریافت ویزای تحصیلی میکنند؟
دلایل زیادی برای افراد در سنین مختلف وجود دارد تا بخواهند سختی تحصیل در خارج از کشور را تحمل کنند. در ادامه با برخی از اهدافی که دانشجویان بین المللی دنبال میکنند، آشنا میشویم:
• یافتن شغلی بهتر
تقریبا تمام افرادی که تمایل به ورود به دانشگاهها و مراکز آموزشی خارجی را دارند، در این هدف مشترک هستند. هر فردی در هر کجای دنیا ممکن است با محدودیتهای زیادی برای یافتن شغل روبرو باشد. شاید بازار کار مربوط به رشته مورد علاقهتان در کشور فعلی وضعیت چندان مناسبی نداشته باشد، یا در کل وضعیت اقتصادی جامعه کنونی شما بحرانی باشد. در چنین شرایطی بسیاری از افراد به فکر تحصیل در یک کشور ثالث میافتند تا بتوانند پس از اتمام تحصیلات تکمیلی در کشور مقصد، شغلی برای خود دست و پا کنند.
• تحصیل در دانشگاههای معتبر
افراد زیادی تمایل دارند تا با تحصیل در یک دانشگاه معتبر، سطح علمی خود را افزایش دهند. برای این قبیل از افراد مهاجرت تحصیلی مانند دریچهای است که آنها را چندین گام در زندگی به جلو پرتاب میکند. با فارغ التحصیل شدن از دانشگاهها و مراکز آموزش معتبر در سراسر جهان، میتوان شانس موفقیت در زندگی، شغل و همچنین سایر جنبههای زندگی را بالا برد.
• آشنایی با فرهنگها و زبانهای جدید
هر چند تعداد کمی از افراد با هدف آشنایی با فرهنگها و زبانهای جدید اقدام به دریافت پذیرش از دانشگاههای کشورهای خارجی میکنند، اما این افراد نیز رویای خود را دنبال میکنند. برخی دانشجویان علاقه زیادی به فرهنگها و رسوم بیگانه دارند و برای آشنایی با فرهنگهای ناشناخته دست به مهاجرت از راه تحصیل میزنند.
• رسیدن به استقلال
زندگی مستقلانه و آزاد هدفی است که شاید به تنهایی باعث سفر تحصیلی نشود، اما میتواند محرک بسیاری از افراد برای ورود به دانشگاههای خارجی باشد. افراد زیادی وجود دارند که میخواهند زندگی مستقل و آزادی داشته باشند و با توجه به شرایط فعلی، مهاجرت تحصیلی را بهترین گزینه برای رسیدن به هدف خود انتخاب میکنند.
بهترین کشور برای مهاجرت از راه تحصیلی کدام است؟
همانطور که بررسی کردیم، هر فردی هدف خاصی از تحصیل در دانشگاههای خارجی دارد. به دلیل تفاوت اهداف نمیتوان یک نسخه خاص پیچید و بهترین مقصد تحصیلی را برای تمامی دانشجویان تعیین کرد. بلکه انتخاب مقصد تحصیلی باید با توجه به شرایط و فاکتورهای فرد متقاضی مشخص شود.
ابتدا باید داوطلب بررسی کند که آیا قصد بازگشت به کشور خود را دارد یا میخواهد پس از فارغ التحصیلی در یکی از بازارهای کشور محل تحصیل کار کند. همچنین بودجه در دسترس و حتی برخورداری یا عدم برخورداری از مدرک زبان میتواند مقصد ایده آل را برای هر شخصی تغییر دهد. در ادامه به برخی از مقصدها که میتواند بسته به هدف هر شخص انتخاب شود را مورد بررسی قرار میدهیم:
• اگر برای کار اقدام به مهاجرت کردهاید:
چنانچه هدف اصلی شما از مهاجرت تحصیلی رسیدن به یک شغل مناسب و آینده کاری ایده آل است، باید کشوری را برای ادامه تحصیل انتخاب کنید که ضمن داشتن بازاری پویا و وضعیت اقتصادی رو به رشد، امکان استخدام دانشجویان پس از اتمام تحصیلات را فراهم کند. کشورهای زیادی وجود دارند که پس از پایان دوران تحصیلی، دانشجویان را برای مشاغل مختلف جذب میکنند، با این حال کشورهایی مانند کانادا، انگلستان، فنلاند و هلند میتوانند زبان زد این کشورها باشند.
• اگر به دنبال مقصدی مقرون به صرفه هستید:
زمانی که صحبت از ادامه تحصیل با صرف هزینههای پایین میشود، بسیاری از افراد به یاد دانشگاههای آسیای شرقی مانند مالزی و یا بلاروس میافتند. در حالی که این تفکر شاید اشتباه نیز باشد. اول این که با داشتن شرایط خاصی، امکان بورسیه گرفتن از کشورهای سطح بالای اروپایی و آمریکایی وجود دارد تا بتوانید با حداقل هزینه ممکن در دانشگاههای سطح بالای دنیا تحصیل کنید. نکته دوم این است که اگر میخواهید هزینه پایینی برای تحصیلات خود خرج کنید، میتوانید به جای کشورهای سطح پایین آسیای شرقی به دانشگاههای معتبر روسیه یا چین نیز نگاهی بیندازید. کیفیت آموزشی بالا در این دو کشور به همراه هزینههای پایین باعث شده بسیاری از افراد به دنبال تحصیل در روسیه و چین باشند.
• اگر به یک همراه نیاز دارید:
اگر متاهل هستید یا میخواهید خانواده خود را به عنوان همراه به کشور مدنظر خود ببرید، شاید به دنبال مهاجرت تحصیلی به کشوری باشید که آسانترین راه اخذ ویزای همراه را در نظر گرفته است. در چنین شرایطی کشورهایی نظیر سوئد، دانمارک، آلمان و یا فرانسه میتوانند برای شما مناسب باشند. جالبتر این که کشوری مانند کانادا اجازه میدهد تا فرزندان همراه شما نیز به صورت رایگان در مدارس تحصیل کنند. همچنین برخی از کشورها به افراد همراه مجوز کار اعطا مینمایند.
• اگر تسلط زیادی به زبان ندارید:
یکی از مدارکی که ارائه آن در اکثر کشورها برای داوطلبین مهاجرت تحصیلی ضروری میباشد، مدرک زبان است. با این حال شاید شما مدرک زبان رسمی نداشته باشید و علاقه یا زمان زیادی برای یادگیری زبان جدید نیز در دسترس نباشد. در چنین مواقعی باید برای دریافت ویزای تحصیلی کشوری اقدام کنید که نیازی به مدرک زبان ندارد. نمونه این کشورها روسیه است. البته هر چند روسیه برای جذب دانشجو مدرک زبان نیاز ندارد، اما برای ثبت نام در کورس اصلی دانشگاه، حتما باید در دورههای پادفک این کشور شرکت کنید.
نتیجه گیری
هر دانشجویی هدفی را از مهاجرت تحصیلی دنبال میکند. با توجه به اهدافی مختلفی که هر فرد برای ادامه تحصیل در کشور خارجی دارد، تعیین یک مقصد واحد برای متقاضیان دریافت ویزای تحصیلی کاری اشتباه است. اگر میخواهید تحصیل در کشورهای خارجی را تجربه کنید، بهترین کار بررسی شرایط هر کشور و سپس انتخاب بهترین گزینه، متناسب با معیارهای شخصی میباشد.