از ماوس و کیبورد گرفته تا کامپیوترهای رومیزی؛ مایکروسافت دستگاههای مختلفی را با برند سرفیس تولید میکند؛ اما از بین تمام این دستگاهها، سرفیس پرو بیشتر از بقیه نزد هواداران مایکروسافت محبوب است. ریشهی چنین محبوبیتی را میتوان در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۳ جستوجو کرد؛ سالی که مایکروسافت با سرفیس پرو و صدالبته سرفیس RT نگونبخت (!)، پروژهی کسبوکار Surface را کلید زد.
سرفیس پرو از همان ابتدا، ایدهی جذابی بود؛ تبلت نسبتا سبکی که با اتصال به کیبوردی مغناطیسی، میتوانست نقش لپتاپی با سیستمعامل کامل دسکتاپ را نیز ایفا کند؛ اما در واقع مایکروسافت به چهار سال زمان نیاز داشت تا این ایده را به بلوغ نسبی برساند. ردموندیها بهاندازهای از سرفیس پرو ۴ رضایت داشتند که تبلت گرانقیمت خود را پنج سال با همین طراحی روانهی بازار کردند.
مایکروسافت در سال ۲۰۱۹ بههمراه سرفیس پرو ۷، عضوی مدرن از خانوادهی سرفیس پرو معرفی کرد؛ اما سرفیس پرو ایکس از تراشهی مبتنیبر معماری ARM استفاده میکرد و عملکرد ناامیدکنندهای نداشت. هواداران مایکروسافت مشتاق بودند تا محصول دیگری را با طراحی مدرن Surface Pro X و تراشهای قدرتمند ببینند؛ سرفیس پرو ۸ پاسخ شرکت مستقر در ردموند به این دست از کاربران است.
هنگامیکه مایکروسافت سرفیس پرو ۴ را با آن طراحی بالغ و خیرهکننده معرفی کرد، شاید کمتر کسی تصور میکرد که ردموندیها قرار است پنج نسل متوالی، سرفیس پرو را صرفا با بهروزرسانی مشخصات فنی و همان طراحی قبلی روانهی بازار کنند؛ اما متأسفانه چنین شد؛ طوریکه تا سال ۲۰۲۱، تمام نسلهای سرفیس پرو از نمایشگری ۱۲٫۳ اینچی با حاشیههای قطور بهره میبردند؛ البته اگر از سرفیس پرو X صرفنظر کنیم.
صفحهنمایش سرفیس پرو ۸ درمقایسهبا نسل(های) گذشته چندین تغییر بزرگ را تجربه میکند؛ ابعاد نمایشگر از ۱۲٫۳ اینچ به ۱۳ اینچ افزایش یافته، وضوح نمایشگر به ۱۹۲۰ × ۲۸۸۰ پیکسل با همان تراکم ۲۶۷ پیکسلبراینچ رسیده و نرخ نوسازی هم برای نخستینبار در میان تمام کامپیوترهای سرفیس، اکنون ۱۲۰ هرتز است؛ البته نرخ نوسازی بهصورت پیشفرض روی ۶۰ هرتز قرار دارد و باید خود کاربر در صورت تمایل، تنظیمات را به ۱۲۰ هرتز تغییر دهد.
مایکروسافت قرار است در آینده با انتشار بهروزرسانی کوچکی، قابلیت نرخنوسازی متغیر را به ویندوز ۱۱ و سرفیس پرو ۸ بیاورد؛ البته بهموجب این قابلیت، دستگاه صرفا بین دو حالت ۶۰ و ۱۲۰ هرتز سوئیچ میکند تا بهنوعی، از مصرف بیشازحد باتری جلوگیری شود. در هر صورت با انتخاب حالت ۱۲۰ هرتز، جابهجایی بین منوها، اجرای ژستهای حرکتی و اسکرول در مرورگر، نرمتر و لذتبخشتر از حالت ۶۰ هرتز صورت میگیرد و تجربهی کاربری را بهمقدار زیادی بهبود میدهد.
بررسیهای ما نشان میدهد که سرفیس پرو ۸ از پنل ساخت الجی-فیلیپس با مدل LGD06B1 استفاده میکند. این پنل از نوع IPS LCD است و نور آن بهکمک LED-هایی در لبهها تأمین میشود؛ بنابراین از فناوریهای پیشرفتهای همچون miniLED، مشابه آنچه در مکبوکهای جدید یا آیپد پرو دیدیم، خبری نیست؛ بنابراین نمیتوان مشکی عمیق، کنتراست بینهایت یا روشنایی نزدیک ۱۰۰۰ نیت را از سرفیس پرو ۸ انتظار داشت.
بین دستگاههای هیبریدی با سیستمعامل دسکتاپ، بهمعنای واقعی کلمه، محصولی در سطح سرفیس پرو ۸ وجود ندارد؛ اما این محصول با وجود تمام پیشرفتهایش، نقطهی شروعی برای بهتر شدن تبلت دوستداشتنی مایکروسافت بهحساب میآید. امیدواریم که سال آینده، سرفیس پرو ۹ بهمدد تراشههای نسل دوازدهمی اینتل، سریعتر باشد و با برچسب قیمتی ارزانتری بهفروش برسد یا حداقل با قیمت فعلی، کیبورد را هم داخل جعبهاش داشته باشد.