نرم افزار را می توان بر اساس معیارهای مختلفی طبقه بندی کرد، از جمله:
این طبقه بندی ها برای درک ویژگی ها و محدودیت های انواع مختلف نرم افزار و برای انتخاب بهترین نرم افزار برای یک نیاز خاص مهم هستند.
نرم افزار به طور گسترده در چندین حوزه از جمله بیمارستان ها، بانک ها، مدارس، دفاع، مالی، بازارهای سهام و غیره استفاده می شود.
می توان آن را به انواع مختلفی دسته بندی کرد:
طبقه بندی نرم افزار را می توان بر اساس کپی رایت انجام داد. این موارد به شرح زیر بیان شده است:
1. نرم افزارهای تجاری:
این نشان دهنده اکثر نرم افزارهایی است که ما از شرکت های نرم افزاری، فروشگاه های کامپیوتری تجاری و غیره خریداری می کنیم. در این حالت، زمانی که کاربر نرم افزاری را خریداری می کند، کلید مجوز برای استفاده از آن را دریافت می کند. کاربران مجاز به کپی برداری از نرم افزار نیستند. حق چاپ این برنامه متعلق به شرکت است.
2. نرم افزار اشتراک گذاری:
نرم افزار Shareware نیز مشمول کپی رایت می باشد، اما خریداران مجاز به تهیه و توزیع نسخه هستند با این شرط که پس از تست نرم افزار، در صورتی که خریدار آن را برای استفاده استفاده کند، باید هزینه آن را پرداخت کند. در هر دو نوع نرم افزار فوق، تغییر در نرم افزار مجاز نمی باشد.
3. نرم افزار رایگان:
به طور کلی با توجه به مجوزهای نرم افزارهای رایگان، می توان از نرم افزار هم برای اهداف آرشیوی و هم برای توزیع کپی تهیه کرد، اما در اینجا توزیع نمی تواند برای کسب سود باشد. کارهای مشتق شده و تغییرات در نرم افزار مجاز و تشویق می شوند. کامپایل کردن کد برنامه نیز بدون اجازه صریح صاحب حق چاپ مجاز است.
4. نرم افزار دامنه عمومی:
در مورد نرم افزارهای دارای مالکیت عمومی، دارنده اصلی حق چاپ به صراحت از کلیه حقوق نرم افزار چشم پوشی می کند. از این رو، نسخههای نرمافزاری را میتوان هم برای اهداف بایگانی و هم برای توزیع بدون محدودیت در توزیع تهیه کرد. تغییرات در نرم افزار و مهندسی معکوس نیز مجاز است.