سیروز کبدی اختلالی است که در آن سلول های سالم کبد به تدریج با بافت اسکار جایگزین می شوند. این یک بیماری پیشرونده است که ممکن است چندین سال طول بکشد تا ایجاد شود.
سیروز به چهار مرحله طبقه بندی می شود که عبارتند از:
مرحله اول بیماری کبد با التهاب مجرای صفراوی یا کبد مشخص می شود.همانطور که بدن در تلاش برای مبارزه با بیماری یا عفونت است، ناراحتی شکمی اغلب اولین علامت التهاب است.
اگر این التهاب مدیریت نشود، ممکن است باعث آسیب به کبد و تشدید بیماری شود.
علائم و التهاب عموماً در مرحله اول قابل درمان هستند و می توانند از تشدید بیماری کبد به مرحله دوم جلوگیری کنند.
بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کبدی تا زمانی که در مرحله II یا III قرار نگیرند متوجه آن نمی شوند زیرا اولین علائم معمولا گزارش نمی شوند. در مرحله دوم، زخم یا التهاب (آسیب) شروع به انسداد جریان طبیعی خون در کبد می کند.
این باعث می شود که کبد نتواند به درستی کار کند، اما با درمان، کبد ممکن است همچنان بتواند بهبود یابد، از آسیب بیشتر جلوگیری کند و پیشرفت بیماری کبدی را کند کند.
سیروز به دلیل پیشرفت بیماری کبد ایجاد می شود، عمدتاً به دلیل عدم درمان، که در آن بافت اسکار جایگزین بافت خوب در کبد می شود. این فرآیند زمانی اتفاق میافتد که سلولهای سالم کبد در طول زمان (اغلب چندین سال) توسط یک بیماری یا عفونت پیشرونده از بین رفته باشند. این باعث ایجاد زخم دائمی در کبد می شود و باعث سفت شدن و توده شدن آن می شود.
کبد در نهایت قادر به عملکرد نخواهد بود زیرا بافت اسکار در حال رشد جریان خون را از طریق سیاهرگ باب و به داخل کبد غیرممکن می کند.هنگامی که این خون از دسترسی به سیاهرگ جلوگیری می کند، می تواند به طحال سرازیر شود و مشکلات بیشتری ایجاد کند.
نارسایی کبد در مرحله نهایی بیماری به معنای پایان کار کبد است. این امر مستلزم مداخله سریع پزشکی برای جلوگیری از مرگ و میر است.
در زیر برخی از علائم نارسایی کبد ذکر شده است:
سیروز می تواند طی چندین سال منجر به نارسایی کبد شود. با این حال، آسیب وارد شده در این مرحله غیر قابل برگشت و کشنده است. هدف این است که بیماری کبد را در اسرع وقت تشخیص داده و درمان کنیم تا پیشآگهی را بهبود بخشیده و از نارسایی کبدی جلوگیری کند.
نارسایی حاد کبدی شروع ناگهانی است، در حالی که نارسایی مزمن کبدی شروع تدریجی است.
تفاوت های دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
نارسایی حاد (ناگهانی) کبد:
نارسایی مزمن (تدریج) کبد:
علائم سیروز بسته به مرحله بیماری متفاوت است. در مراحل اولیه سیروز، برخی افراد هیچ علامتی را تجربه نمی کنند. تا زمانی که کبد به شدت آسیب نبیند، علائم ممکن است ایجاد نشوند.
دوازده علامت سیروز عبارتند از:
اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید یا نگران هستید که ممکن است سیروز کبدی داشته باشید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید - هر چه زودتر تشخیص داده شود و درمان شود، احتمال بدتر شدن آن کمتر می شود.
اگر هر یک از علائم زیر را دارید، فورا به بیمارستان بروید یا به پزشک مراجعه کنید:
اکثر موارد سیروز کبدی ناشی از موارد زیر است:
علل دیگر عبارتند از:
علل نادر عبارتند از: