2021-12-06T14:42:00Zموضوع تجارت کسب و کار استارتاپزمان مطالعه 4 دقیقهدرجه کیفی A
هوش تجاری یا BI چیست؟
هوش تجاری چیست؟
به طور کلی هوش تجاری یا به اختصار BI (Business Intelligence) مجموعهای از فرآیندها و فناوریهایی است که رشته دادههای خام را به اطلاعات معنیدار تبدیل میکند که در نهایت منجر به ایجاد فعالیتهای تجاری سودآور می شود. این سیستم در واقع پروسه ای است که دادهها را به اطلاعات و دانش عملی تبدیل میکند. در این مقاله منظور از BI همان هوش تجاری است.
BI تأثیر مستقیمی بر تصمیمات تجاری استراتژیک، تاکتیکی و عملیاتی سازمان دارد. هوش تجاری از تصمیم گیری مبتنی بر واقعیت با استفاده از داده های تاریخی را جایگزین مفروضات و شهود درونی می کند. ابزارهای BI تجزیه و تحلیل داده ها را انجام می دهند و حاصل آن گزارش ها، خلاصه ها، داشبوردها، نقشه ها، نمودارها است تا اطلاعات دقیقی در مورد ماهیت کسب و کار به کاربران ارائه دهند.
چرا BI مهم است؟
ایجاد KPI (شاخصهای کلیدی عملکرد) بر اساس دادههای گذشته
شناسایی و تعیین معیارها برای فرآیندهای مختلف
با سیستمهای BI، سازمانها میتوانند روندهای بازار را شناسایی کرده و مشکلات تجاری را که باید برطرف شوند، شناسایی کنند.
BI به تجسم داده ها کمک می کند که کیفیت داده ها و در نتیجه کیفیت تصمیم گیری را افزایش می دهد.
سیستم های BI نه تنها سازمان ها، بلکه شرکت های کوچک و متوسط و حتی استارتاپ ها نیز می توانند استفاده کنند.
سیستم های هوش تجاری چگونه پیاده سازی می شوند؟
مرحله 0) برای پیاده سازی سیستم هوش تجاری در شرکت، الزاما می بایست داده های خام در پایگاه داده ذخیره شده باشند. مرحله 1) داده های خام از پایگاه های داده شرکت استخراج می شود. داده ها می توانند در چندین سیستم ناهمگن پخش شوند.
مرحله 2) این مرحله فرآیند تبدیل داده خام به داده ای است که بتواند قابل تحلیل باشد، است. این فرآیند شامل اعمال انواع توابع محاسباتی، دسته بندی در جداول، تحلیل آماری و... است.
مرحله 3) در مرحله آخر داده های به دست آمده از مرحله قبل تحلیل می شوند.
نمونه هایی از سیستم هوش تجاری مورد استفاده در عمل
برای مثال صاحب هتل از برنامه های تحلیلی BI برای جمع آوری اطلاعات آماری در مورد میانگین اشغال و نرخ اتاق استفاده می کند. این امر کمک می کند تا کل درآمد حاصل از هر اتاق را پیدا کند. همچنین داده های نظرسنجی مشتریان از هر هتل را جمع آوری می کند تا موقعیت رقابتی هتل خود را در میان هتل های مختلف تعیین کند. با تجزیه و تحلیل این داده ها به مدیریت کمک می کند تا تخفیف های مناسبی را برای اجاره اتاق ارائه دهد.
یک بانک به مدیران شعب دسترسی به سیستم BI را می دهد. این به مدیر شعبه کمک می کند تا مشتریان سودآورتر را شناسایی کند و بداند روی کدام مشتریان باید کار کنند.
چه کسانی در سازمان کاربران سیستم BI هستند؟
تحلیلگر حرفه ای داده: تحلیلگر داده ها آماردانی است که همیشه باید به امور داده ها (اعم از جمع آوری، قابلیت اطمینان، دسته بندی و..) بپردازد.
کاربران فناوری اطلاعات:
کاربر فناوری اطلاعات نیز نقش اصلی را در حفظ سیستم BI ایفا می کند. چرا که تمامی مراحل اعمال هوش تجاری، از جمع آوری اطلاعات تا تحلیل در چارچوب نرم افزار و فناوری اطلاعات است، لذا امنیت آن اهمیت دارد.
رئیس شرکت: ریاست سازمان می تواند سود کسب و کار خود را با بهبود کارایی عملیاتی در تجارت خود افزایش دهد.
کاربران هوش تجاری:
کاربران هوش تجاری را می توان از سراسر سازمان پیدا کرد. عمدتاً دو نوع از کاربر هوش تجاری وجود دارد، کاربر معمولی هوش تجاری و کاربر قدرتمند .
تفاوت بین آنها این است که یک کاربر قدرتمند توانایی کار با مجموعه داده های پیچیده را دارد، در حالی که کاربر معمولی هر از گاهی بر اساس نیاز ممکن است که از داشبورد هوش تجاری برای ارزیابی مجموعه های از پیش تعریف شده داده استفاده کند.
مزایای هوش تجاری
افزایش بهره وری
با یک نرم افزار BI، برای کسب و کارها امکان ایجاد گزارش با یک کلیک وجود دارد، بنابراین در زمان و منابع صرفه جویی می شود. همچنین به کارمندان اجازه می دهد تا در وظایف خود بهره وری بیشتری داشته باشند.
BI امکان شناسایی موقعیت هایی را که نیاز به توجه دارند، به کاربر می دهد.
.وجود سیستم BI منجر به مسئولیت پذیری افراد در برابر مسائل مختلف می شود، زیرا باید شخصی وجود داشته باشد که مسئولیت و مالکیت عملکرد سازمان در برابر اهداف تعیین شده رابر عهده گیرد.
سیستم BI به سازمانها کمک میکند تا از طریق ابزارهای معمولی BI مانند داشبوردها و کارتهای امتیازی، دید کلی را به دست آورند.
BI تمام پیچیدگی های مرتبط با فرآیندهای تجاری را حذف می کند. همچنین با ارائه تجزیه و تحلیل پیشبینیکننده، مدلسازی رایانهای، معیارسنجی و سایر روشها، تجزیه و تحلیل را خودکار میکند.
نرم افزار BI استفاده از آن را آسان کرده است و به کاربران غیر فنی یا غیر تحلیلگر نیز اجازه می دهد تا داده ها را به سرعت جمع آوری و پردازش کنند.
معایب سیستم BI
هزینه:
هوش تجاری می تواند برای شرکت های کوچک و همچنین متوسط هزینه بر باشد. استفاده از این نوع سیستم ممکن است برای معاملات معمول تجاری گران باشد.
پیچیدگی:
یکی دیگر از اشکالات BI پیچیدگی آن است. گاهی ممکن است سیستم آنقدر پیچیده باشد که بتواند تکنیک های تجاری را برای مقابله با آن سخت کند.
استفاده محدود : BI ابتدا با در نظر گرفتن صلاحیت خرید شرکت های ثروتمند تأسیس شد. بنابراین، سیستم BI هنوز برای بسیاری از شرکت های کوچک و متوسط مقرون به صرفه نیست.
اجرای زمان بر: تقریباً یک سال و نیم طول می کشد تا سیستم داده به طور کامل پیاده سازی شود. بنابراین، این یک فرآیند زمان بر است.