اسید اوریک ماده ای است که توسط خود اندامها در نتیجه تجزیه پورینها تولید میشود. با این حال، میزان این ماده به دلیل افزایش غذاهای غنی از پورین میتواند در بدن زیاد شود.
به طور معمول، بافتها بین 80 تا 90 درصد از اسید اوریک تولید شده در طول روز را از بین میبرند. به عبارت دیگر، بین آنچه تولید میشود و آنچه دفع میشود، تعادل وجود دارد. اگر این تعادل شکسته شود، میتواند منجر به تجمع اسید اوریک شود.
بنابراین، داشتن سطوح بالای اسید اوریک به دلایل مختلف میتواند برای سلامتی مضر باشد. اولاً به این دلیل که عامل اصلی ایجاد بیماری به نام نقرس است و به خودی خود یک عامل خطرناک قلبی و عروقی نیز میباشد.
عمده معالجات پزشکی نشان داده شده برای کاهش سطح اسید اوریک، شامل ایجاد یک رژیم غذایی خاص است که با مصرف محدود غذاهای غنی از پورین تجویز میشود. با این حال، ممکن است شامل تجویز برخی داروها نیز باشد.
هنگامی که سطح این اسید در خون بالا میرود، باعث تشکیل کریستالهای کوچک پورین و تجمع آن در مفاصل میشود و باعث التهاب و درد شدید میشود که این وضعیت به عنوان نقرس شناخته میشود. علاوه بر این، اسید اوریک اضافی میتواند منجر به سنگ کلیه نیز شود.
واضح است که برای کاهش سطح اسید اوریک، حذف برخی مواد غذایی از رژیم غذایی ضروری نیست. آنچه مناسب است، ایجاد یک رژیم غذایی سالم و متعادل، محدود کردن موقت مصرف غذاهایی مانند غذاهای دریایی، ماهیهای روغنی، گوشت قرمز یا نوشیدنیهای الکلی است.
قبلا تصور میشد که کافئین برای میزان اسید اوریک، مضر است. با این حال، مطالعات مختلف توانستهاند ثابت کنند که نوشیدن قهوه در وعده صبحانه برای کاهش مقادیر این اسید در بدن توصیه میشود.
یکی دیگر از گزینههای سالم و مفید در این زمینه نوشیدن یک لیوان آب با لیمو ترش است. لیمو یک ماده غذایی دفع کننده با آنتی اکسیدان است که باعث از بین رفتن پورینهای انباشته شده در بدن میشود.
از این نظر، مطالعهای که در مجله «تغذیه بیمارستانی» منتشر شده است، اطمینان میدهد که نوشیدن آب گرم همراه با لیمو هر روز صبح از ظهور سنگهای کلیه جلوگیری میکند و به حل شدن آنها، بهویژه در مورد اسید اوریک بالا کمک میکند.
همیشه توصیه میشود به جای خوردن سوسیس یا گوشت قرمز، گوشت بوقلمون بدون چربی را برای صبحانه انتخاب کنید. علاوه بر این، یکی از غذاهایی که در مورد اسید اوریک توصیه میشود، تخم مرغ است که حاوی پورین نیست و مقدار زیادی پروتئین تامین میکند.
بنابراین، بهتر است در وعده صبحانه از یک تخم مرغ آب پز استفاده شود که حاوی مقادیر خوبی از ویتامین D در زرده است. متخصصان تغذیه بیان میکنند که خوردن سه تا پنج تخم مرغ در هفته مفید است.
همچنین سعی کنید شیرِ کامل را جایگزین سایر محصولات مشابه مانند نوشیدنی برنج کنید که پورین ندارد و ارزش غذایی بالایی دارد. همیشه یکی را انتخاب کنید که حاوی قندهای اضافه در ترکیب آن نباشد.
در نهایت برای داشتن یک صبحانه سالم و بهینه در صورت داشتن اسید اوریک بالا، از مصرف شیرینیها و تنقلات خودداری کنید، زیرا میتوانند سطح این اسید را افزایش دهند.