بیماری کبد چرب ناشی از تجمع چربی در کبد است.دو نوع بیماری کبد چرب وجود دارد: الکلی و غیر الکلی. بیماری کبد چرب الکلی ناشی از مصرف زیاد الکل است. بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) به مصرف الکل مرتبط نیست.
اگرچه محققان هنوز مطمئن نیستند که دقیقاً چه چیزی باعث تجمع چربی در کبد افراد می شود، اما در افرادی که با این بیماری ها سر و کار دارند شایع تر است:
در حال حاضر هیچ دارویی برای درمان NAFLD وجود ندارد. رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی از موثرترین راهها برای مدیریت این بیماری است.
بنابراین، چه نوع رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی می تواند مفید باشد؟
اگر کبد چرب دارید، به خاطر داشته باشید که همه رژیم ها و مکمل ها برای کبد شما مفید نیستند. باید قبل از امتحان هر گونه درمان جایگزین با پزشک خود صحبت کنید.
کاهش وزن به عنوان بخش مهمی در بهبود پیشرفت و علائم کبد چرب شناسایی شده است.بهترین راه برای کاهش وزن و حفظ آن این است که در طول زمان گامهای کوچکی برای رسیدن به هدف خود بردارید. رژیم های شدید اغلب ناپایدار هستند و می توانند برای کبد شما مضر باشند.
رژیم مدیترانهای به کاهش چربی کبد، حتی بدون کاهش وزن، کمک می کند.رژیم غذایی مدیترانه ای همچنین به شرایطی که معمولاً با NAFLD مرتبط هستند، از جمله کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت نوع 2 کمک می کند.این برنامه غذایی بر روی انواع غذاهای گیاهی و چربی های سالم تمرکز دارد. در اینجا مروری مختصر از غذاهایی است که شامل این رژیم می شوند:
از روغن های سالم مانند روغن زیتون استفاده کنید. غلظت بالای چربیهای سالم را میتوان در موارد زیر نیز یافت:
مصرف غلات و غلات فرآوری نشده مانند:
بر اساس تحقیقات انجام شده در سال 2016، قهوه مزایای محافظتی زیادی برای کبد دارد. به طور خاص، تولید آنزیم های کبدی را تحریک می کند که اعتقاد بر این است که با التهاب مبارزه می کنند.
همان تحقیق گزارش می دهد که در میان افراد مبتلا به NAFLD، مصرف منظم قهوه آسیب کلی کبد را کاهش می دهد.
به نظر می رسد دو تا سه فنجان قهوه در روز مقداری است که به بهترین وجه خطر ابتلا به بیماری های کبدی را کاهش می دهد. قهوه سیاه بهترین گزینه است، زیرا حاوی هیچ چربی یا شکر اضافه ای نیست.از آنجایی که قهوه حاوی کافئین است، بهتر است همیشه مراقب مصرف خود باشید. اگر دو یا سه فنجان به شما احساس اضطراب می دهد، برای شما مناسب نیست.
بر اساس تحقیقات انجام شده در سال 2017، NAFLD اغلب با سبک زندگی کم تحرک مرتبط است. علاوه بر این، عدم تحرک به سایر شرایط مرتبط با NAFLD، از جمله بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و چاقی کمک می کند.
وقتی کبد چرب دارید فعالیت داشته باشید. مجبور نیستید یک ورزش انجام دهید یا حتی برای ورزش به باشگاه بروید. 5 روز در هفته می توانید 30 دقیقه پیاده روی سریع داشته باشید.
برای شروع ورزش، سعی کنید فعالیت بدنی متوسط را در برنامه روزانه خود بگنجانید. تا خواربارفروشی پیاده روی کنید، با بچه هایتان بازی کنید یا هر زمان که می توانید به جای آسانسور از پله ها بروید.
قندهای رژیمی مانند فروکتوز و ساکارز با ایجاد کبد چرب مرتبط هستند. تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۷ توضیح میدهد که چگونه این قندها میتوانند در طول زمان به تجمع چربی در کبد کمک کنند.
مواد مضر اصلی شامل:
برای تشخیص اینکه آیا یک غذای بسته بندی شده حاوی قند اضافه شده است یا خیر، فهرست مواد تشکیل دهنده روی بسته بندی محصول را بخوانید. کلماتی که به "ose" ختم می شوند، از جمله ساکارز، فروکتوز و مالتوز، قند هستند.
سایر قندهایی که معمولاً به محصولات غذایی اضافه می شوند عبارتند از:
کبد چرب می تواند مدیریت کلسترول را به تنهایی برای بدن شما دشوارتر کند. می تواند کبد چرب را بدتر کند و خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد.سعی کنید برای کمک به مدیریت کلسترول و درمان کبد چرب، مصرف انواع خاصی از چربیها را محدود کنید. چربی هایی که باید محدود شوند عبارتند از:
بسیاری از تغییرات سبک زندگی ذکر شده در بالا - از جمله کاهش وزن، فعال ماندن، و اتخاذ یک رژیم غذایی مدیترانه ای - نیز می تواند به شما در مدیریت کلسترول کمک کند.
در حالی که چربی های خاص باید برای سلامت کلی محدود شوند، انواع دیگر چربی ها در واقع می توانند مفید باشند. اسیدهای چرب امگا 3 چربیهای غیراشباع چندگانه هستند که در غذاهایی مانند ماهیها و برخی مغزها و دانهها یافت میشوند. همچنین فوایدی برای سلامت قلب دارند و اغلب برای افراد مبتلا به کبد چرب توصیه می شود.
مصرف مکمل امگا ۳ باعث کاهش چربی کبد و بهبود سطح کلسترول می شود.
خوشبختانه، برخی از درمانهای خانگی کبد چرب ذکر شده در این مطلب می تواند به کند کردن پیشرفت بیماری و معکوس کردن برخی از آسیبهای آن کمک کند، حتی اگر آن را درمان نکنند.