گلوتن نوع خاصی از پروتئین است، اما نه آن پروتئینی که در گوشت یا تخم مرغ یافت می شود. گلوتن در گندم، چاودار و جو یافت می شود. بدون گلوتن به معنای اجتناب از این غلات است. رژیم غذایی بدون گلوتن برای اکثر افراد مبتلا به آلرژی به گلوتن یا بیماری سلیاک ضروری است، وضعیتی که در هنگام خوردن گلوتن باعث آسیب روده می شود.
شاید سخت ترین مرحله در یک رژیم غذایی بدون گلوتن، خداحافظی با نان، شامل نان های سفید، گندم، سنگ مرمر و چاودار است. همچنین نان شیرینی، کلوچه، کروسان، نان همبرگر، اسکون نیز ممنوع است .حتی نان پیتزا. اما جایگزین های بهتری هم وجود دارد.
شما می توانید از نان های بدون گلوتن استفاده کنید. بسیاری از فروشگاه های مواد غذایی سالم و برخی از سوپرمارکت های بزرگ اکنون محصولات بدون گلوتن را عرضه می کنند. اینها اغلب با آرد برنج یا سیب زمینی به جای محصولات گندم درست می شوند. فقط برچسب را بررسی کنید تا مطمئن شوید که "100٪ بدون گلوتن" نوشته شده است.
غلاتی مثل ذرت و برنج جایگزین های خوبی برای صبحانه هستند، اما مهم است که برچسب ها را با دقت بخوانید، زیرا ممکن است برخی از آنها حاوی مالت نیز باشند
فرقی نمیکند شکل یا نامش چه باشد، بیشتر پاستاها از گندم درست میشود. بنابراین وقتی رژیم بدون گلوتن دارید باید از اسپاگتی و ماکارونی خودداری کنید. در عوض، به دنبال پاستای تهیه شده از برنج، ذرت یا کینوآ باشید.
برچسب مواد تشکیل دهنده را بررسی کنید و متوجه خواهید شد که اکثر کراکرها گندم را به عنوان یکی از مواد اصلی خود دارند. یک جایگزین برای کراکر مورد علاقه خود پیدا کنید. پاپ کورن جایگزین خوبی است.
روکش ترد روی اکثر ناگت های مرغ و چوب های ماهی معمولا از آرد گندم درست می شود.
یک رژیم غذایی بدون گلوتن حاوی اکثر کیکهای سنتی، پای، کلوچهها - که مملو از آرد گندم هستند - نیست. اما جایگزین های خوبی برای آن ها وجود دارد.
مثلا غذاهای شیرین و جویدنی شامل برخی شکلاتها، آدامس، آب نبات های سفت ساده - همه اینها معمولاً بدون گلوتن هستند. به دنبال نانواییهای تخصصی باشید که کیکها و سایر خوراکیهای بدون گلوتن را به صورت سفارشی تهیه کنند.
برخی از والدین بر این باورند که رژیم غذایی بدون گلوتن می تواند به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک کند، اگرچه این ایده بحث برانگیز است. این نظریه حاکی از آن است که کودکان مبتلا به اوتیسم به گلوتن حساس هستند و اجتناب از گلوتن می تواند علائم خاصی مانند گفتار یا رفتار اجتماعی را بهبود بخشد. در حال حاضر تحقیقات کافی برای تایید یا رد اثربخشی رژیم های غذایی بدون گلوتن در افراد مبتلا به اوتیسم وجود ندارد.
منبع: https://www.onhealth.com/content/1/gluten_free_diet