آنتی اکسیدان ها موادی هستند که می توانند از آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد، مولکول های ناپایدار که بدن در واکنش به فشارهای محیطی و سایر فشارها تولید می کند، جلوگیری کرده یا آن را کاهش دهند.گاهی اوقات به آنها "روبنده های رادیکال آزاد" می گویند.
منابع آنتی اکسیدان ها می توانند طبیعی یا مصنوعی باشند. برخی از غذاهای گیاهی سرشار از آنتی اکسیدان هستند. آنتی اکسیدان های گیاهی نوعی فیتونوترینت یا مواد مغذی گیاهی هستند.بدن همچنین برخی از آنتی اکسیدان ها را تولید می کند که به عنوان آنتی اکسیدان های درون زا شناخته می شوند. آنتی اکسیدان هایی که از خارج از بدن می آیند اگزوژن نامیده می شوند.
رادیکالهای آزاد مواد زائدی هستند که توسط سلولها تولید میشوند، زیرا بدن غذا را پردازش میکند و به محیط واکنش نشان میدهد. اگر بدن نتواند رادیکال های آزاد را به طور موثر پردازش و حذف کند، استرس اکسیداتیو می تواند ایجاد شود. می تواند به سلول ها و عملکرد بدن آسیب برساند. رادیکال های آزاد به عنوان گونه های اکسیژن فعال (ROS) نیز شناخته می شوند.
عواملی که باعث افزایش تولید رادیکالهای آزاد در بدن میشوند میتوانند داخلی باشند، مانند التهاب، یا خارجی، به عنوان مثال، آلودگی، قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش و دود سیگار.
استرس اکسیداتیو منبع معتبری با بیماری قلبی، سرطان، آرتریت، سکته مغزی، بیماری های تنفسی، نقص ایمنی، آمفیزم، بیماری پارکینسون و سایر شرایط التهابی مرتبط است.گفته میشود که آنتیاکسیدانها به خنثی کردن رادیکالهای آزاد در بدن ما کمک میکنند و تصور میشود که این باعث تقویت سلامت کلی میشود.
آنتی اکسیدان ها می توانند در برابر آسیب سلولی که رادیکال های آزاد ایجاد می کنند، به نام استرس اکسیداتیو محافظت کنند.
فعالیت ها و فرآیندهایی که می توانند منجر به استرس اکسیداتیو شوند عبارتند از:
همچنین به نوبه خود ممکن است منجر به موارد زیر شود:
همه اینها می تواند منجر به استرس اکسیداتیو شود.
آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو با سرطان، تصلب شرایین و از دست دادن بینایی مرتبط است. تصور میشود که رادیکالهای آزاد باعث ایجاد تغییراتی در سلولها میشوند که منجر به این شرایط و احتمالاً سایر شرایط میشود.
اعتقاد بر این است که مصرف آنتی اکسیدان ها این خطرات را کاهش می دهد.
طبق یک مطالعه منبع مورد اعتماد: "آنتی اکسیدان ها به عنوان جاذب رادیکال، دهنده هیدروژن، دهنده الکترون، تجزیه کننده پراکسید، خاموش کننده اکسیژن منفرد، مهار کننده آنزیم، هم افزایی عمل می کنند."
تحقیقات دیگر نشان داده است که مکمل های آنتی اکسیدانی ممکن است به کاهش از دست دادن بینایی به دلیل دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن در افراد مسن کمک کند.(چگونه چشمان خود را سالم نگه داریم؟)
محققان دانشگاه اسلو مواد غذایی را برای تعیین اینکه کدام یک دارای بالاترین غلظت آنتی اکسیدان هستند مطالعه کردند و نتایج آن را در مجله تغذیه منتشر کردند. آنها دریافتند که غنی ترین مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان شامل ادویه ها و گیاهان است. سایر غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان عبارتند از میوه ها و انواع توت ها، سبزیجات، آجیل، دانه ها و حتی شکلات.
مواد غذایی با ارزش آنتی اکسیدانی بالا عبارتند از:
1.ادویه جات و گیاهان
2.میوه ها
3.توت ها
4.سبزیجات
5.آجیل و دانه ها
6.شکلات