یک یا دو هفته قبل از شروع قاعدگی، ممکن است متوجه نفخ، سردرد، نوسانات خلقی یا سایر تغییرات فیزیکی و احساسی شوید. این علائم ماهانه به عنوان سندرم پیش از قاعدگی یا PMS شناخته می شود. حدود 85 درصد از زنان درجاتی از PMS را تجربه می کنند. برخی از آنها علائم شدیدتری دارند که باعث اختلال در روابط کاری یا شخصی می شود.
بسیاری از زنان هنگام بروز سندرم پیش از قاعدگی، اغلب به غذاهای شیرین یا شور مانند کیک شکلاتی هوس می کنند. دلایل این امر واقعاً روشن نیست. سایر زنان ممکن است اشتهای خود را از دست بدهند یا دچار ناراحتی معده شوند. نفخ و یبوست نیز شایع است.
آکنه یکی از شایع ترین علائم PMS است و فقط نوجوانان را تحت تاثیر قرار نمی دهد. تغییرات هورمونی می تواند باعث شود که غدد در پوست سبوم بیشتری تولید کنند. این ماده روغنی ممکن است منافذ را مسدود کند و باعث ایجاد جوش شود - یادآوری قابل مشاهده ای است که نشان می دهد عادت ماهانه شما در راه است.
PMS می تواند باعث ایجاد طیف وسیعی از دردها شود، از جمله: کمر درد /سردرد/ سینه های حساس/ درد مفاصل(درمورد درمان این درد ها در خانه بیشتر بخوانید)
برای بسیاری از زنان، بدترین بخش PMS تاثیر غیرقابل پیش بینی آن بر خلق و خو است. تحریک پذیری، عصبانیت، گریه، افسردگی و اضطراب ممکن است در روزهای منتهی به قاعدگی ظاهر شوند و از بین بروند. حتی برخی از زنان در این دوران با حافظه و تمرکز مشکل دارند.
هر زنی که پریود می شود ممکن است به PMS مبتلا شود، اما برخی از زنان بیشتر احتمال دارد علائم را داشته باشند:
PMS می تواند علائم برخی از بیماری های مزمن را بدتر کند، از جمله:
علت دقیق PMS مشخص نیست، اما ما می دانیم که سطح استروژن و پروژسترون در طول هفته قبل از قاعدگی کاهش می یابد. بسیاری از پزشکان بر این باورند که این کاهش سطح هورمون باعث بروز علائم PMS می شود. تغییرات در مواد شیمیایی مغز یا کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی نیز ممکن است نقش داشته باشد. مصرف زیاد غذاهای شور، الکل یا کافئین نیز ممکن است علائم را بدتر کند.
علائم خود را در فرمی مانند این موارد ثبت کنید. تشخیص PMS:
اگر فکر آسیب رساندن به خود دارید، همچنین اگر علائم شما باعث ایجاد مشکل در شغل، روابط شخصی یا سایر فعالیت های روزانه شما می شود، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. این ممکن است نشانه ای از شکل شدیدتر PMS به نام PMDD باشد.
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD) از همان الگوی PMS پیروی می کند، اما علائم بیشتر مخرب هستند. زنان مبتلا به PMDD ممکن است حملات پانیک، گریه، افکار خودکشی، بی خوابی یا سایر مشکلات غیر را در تداخل زندگی روزمره را تجربه کنند. خوشبختانه، بسیاری از همان استراتژی هایی که PMS را تسکین می دهند، می توانند در برابر PMDD موثر باشند. عوامل خطر برای PMDD شامل سابقه شخصی یا خانوادگی افسردگی، اختلالات خلقی یا تروما است.
ورزش می تواند به تقویت خلق و خو و مبارزه با خستگی کمک کند. برای دریافت فواید، باید به طور منظم ورزش کنید - نه فقط زمانی که علائم PMS ظاهر می شود. در بیشتر روزهای هفته 30 دقیقه فعالیت بدنی متوسط را هدف قرار دهید.
غذاهای غنی از ویتامین B به مبارزه با PMS کمک می کنند. در یک مطالعه، محققان بیش از 2000 زن را به مدت 10 سال تحت نظر گرفتند. آنها دریافتند زنانی که غذاهای سرشار از تیامین (گوشت ، آجیل ) و ریبوفلاوین (تخم مرغ، لبنیات) مصرف میکنند کمتر در معرض ابتلا به PMS هستند.
کربوهیدرات های پیچیده، مانند نان های سبوس دار و غلات، مملو از فیبر هستند. خوردن فیبر زیاد می تواند قند خون شما را یکنواخت نگه دارد، که ممکن است نوسانات خلقی و میل به غذا را کاهش دهد. محصولات غلات کامل غنی شده همچنین دارای ویتامین های B، تیامین و ریبوفلاوین برای مبارزه با PMS هستند
می توانید علائم PMS را با کاهش مصرف این مواد غذایی کاهش دهید: نمک، که می تواند نفخ را افزایش دهد کافئین، که می تواند باعث تحریک پذیری شود شکر، که می تواند هوس را بدتر کند الکل، که می تواند بر خلق و خوی تأثیر بگذارد
از آنجایی که PMS می تواند باعث تنش، اضطراب و تحریک پذیری شود، یافتن راه های سالم برای مقابله با استرس مهم است. استراتژی های مختلف برای زنان مختلف کار می کند. یوگا، مدیتیشن، ماساژ، نوشتن در یک مجله یا به سادگی صحبت با دوستان خود را امتحان کنید و اثرات مثبتی را تجربه کنید. همچنین این موارد باعث اطمینان از خواب کافی و در نتیجه کاهش استرس کمک می کند.
قرص های ضد بارداری با تنظیم هورمون ها از تخمک گذاری جلوگیری می کنند. که معمولا منجر به پریودهای سبک تر می شود و ممکن است علائم PMS را کاهش دهد.
داروهای ضد افسردگی ممکن است به زنان مبتلا به نوسانات خلقی شدید یا PMDD کمک کنند. متداول ترین داروها به نام SSRI شناخته می شوند. با این حال، انواع دیگر داروهای ضد افسردگی اغلب برای درمان PMDD تجویز می شوند. برخی از داروهای ضد افسردگی ممکن است 10 تا 14 روز قبل از هر قاعدگی یا در طول چرخه قاعدگی مصرف شوند. و همه ی این دارو ها با تجویز پزشک مصرف می شوند.
مطالعات نشان می دهد که مکمل های ویتامین و مواد معدنی زیر ممکن است علائم PMS را کاهش دهد:
که با نسخه ی پزشک می توانید از آنها استفاده کنید.
به طور کلی سندرم پیش از قاعدگی (PMS) وضعیتی است که بر احساسات، سلامت جسمی و رفتار زن در طول روزهای خاصی از چرخه قاعدگی، به طور کلی درست قبل از قاعدگی تأثیر می گذارد. همچنین درمان هایی برای کاهش این علائم نیز وجود دارد. PMS یک بیماری بسیار شایع است و بنابراین مطالعه و افزایش آگاهی در مورد این موضوع برای همه ی افراد جامعه ضروری است.